Biało-zielone ciasto tropikalne

Ewelina
Ciasta
07.11.2014 22:35
Biało-zielone ciasto tropikalne

Przepis

Dziś zaserwuję Wam ciasto dobre na piknik majowy czy upał, ciasto, którego nie trzeba piec, a wystarczy ugotować jak budyń, schłodzić przez noc w lodówce i zajadać. Ciasto tropikalne pięknie pachnie owocami lata. Jest lekkie (prezentuję Wam „odchudzoną” wersję), nie za słodkie. Do tego kolor, który przyciąga uwagę nie tylko dzieci. Zapraszam serdecznie :)

Składniki:

paczka biszkoptów

990 ml zielonego soku pycholandia

3 budynie śmietankowe

10 łyżek cukru

660 ml śmietanki 30%

200 g wiórków kokosowych

płatki czekoladowe

*opcjonalnie 50 g masła

Na dno tortownicy o średnicy około 23 cm lub blachy 20 x 20 cm wyłóż biszkopty. Do garnka wlej 700 ml soku, dodaj 6 łyżek cukru, następnie zagotuj. Do miseczki wlej resztę soku oraz wymieszaj ją dokładnie wraz z budyniami. Wlej mieszaninę do gotującego soku, energicznie mieszając chwilę pogotuj zieloną masę budyniową. Gotową przelej na warstwę biszkoptów. Wyrównaj z wierzchu.

W drugim garnku zagotuj śmietankę wraz z 4 łyżkami cukru, dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Lekko ostudzoną rozłóż równomiernie na zielonej masie. Posyp płatkami czekoladowymi.

Wstaw na minimum 10 godzin do lodówki. Smacznego! :)

*do masy zielonej możesz dodać masło w trakcie podgrzewania soku; ciasto stanie się bardziej kremowe