Składniki
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej + 0,5 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mleka (ciepłe, ale niegorące)
- 2 łyżki oleju
Składniki na sos serowy:
- 50 gram masła
- 1,5 łyżki mąki
- 350 ml mleka
- 1 szklanka żółtego sera
- 1 łyżka parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 50 gram sera mozzarella
Przepis
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
W misce mieszamy mąkę, suche drożdże oraz sól.![]()
Do naszej mieszanki dodajemy stopniowo ciepłe mleko. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników.
Dodajemy 2 łyżki oleju oraz pół szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
![]()
![]()
Po upływie godziny wykładamy ciasto i kroimy na równe kawałki (w naszym przypadku 16 kawałków).
![]()
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wkładamy na sam środek mały talerzyk a następnie wykładamy nasze bułeczki. Całość ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy już nasze bułeczki wyrosną wyciągamy ze środka miseczkę i wlewamy w to miejsce sos serowy.
![]()
![]()
Przygotowanie sosu serowego:
Na rozgrzaną patenie dodajemy masło oraz mąkę. Mieszamy oraz podsmażamy. Dodajemy stopniowo mleko cały czas mieszając. Jak nasz sos zgęstnieje dodajemy ser żółty, parmezan oraz wyciśnięty czosnek.
![]()
![]()
![]()
![]()
Sos dodajemy do naszych bułeczek. Pieczenie dzielimy na dwa etapy. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach następnie wyciągamy i posypujemy je mozzarellą i ponownie pieczemy przez 20 minut w tej samej temperaturze.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()