Bułeczki drożdżowe z sosem serowym

Ewelina
Przekąski
13.11.2016 13:24
Bułeczki drożdżowe z sosem serowym

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej + 0,5 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka (ciepłe, ale niegorące)
  • 2 łyżki oleju

Składniki na sos serowy:

  • 50 gram masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • 1 szklanka żółtego sera
  • 1 łyżka parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 gram sera mozzarella

Przepis

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

W misce mieszamy mąkę, suche drożdże oraz sól.Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #1

Do naszej mieszanki dodajemy stopniowo ciepłe mleko. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników.

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #2Dodajemy 2 łyżki oleju oraz pół szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #3

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #4

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #5Po upływie godziny wykładamy ciasto i kroimy na równe kawałki (w naszym przypadku 16 kawałków).

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #6

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #7Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wkładamy na sam środek mały talerzyk a następnie wykładamy nasze bułeczki. Całość ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy już nasze bułeczki wyrosną wyciągamy ze środka miseczkę i wlewamy w to miejsce sos serowy.

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #8

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #9

Przygotowanie sosu serowego:

Na rozgrzaną patenie dodajemy masło oraz mąkę. Mieszamy oraz podsmażamy. Dodajemy stopniowo mleko cały czas mieszając. Jak nasz sos zgęstnieje dodajemy ser żółty, parmezan oraz wyciśnięty czosnek.

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #10

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #11

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #12

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #13

Sos dodajemy do naszych bułeczek. Pieczenie dzielimy na dwa etapy. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach następnie wyciągamy i posypujemy je mozzarellą i ponownie pieczemy przez 20 minut w tej samej temperaturze.

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #14

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #15

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #16

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #17

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #18

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #19

Zdjęcie Bułeczki drożdżowe z sosem serowym #20