Składniki
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej + 0,5 szklanki mąki
- 2,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mleka (ciepłe, ale niegorące)
- 2 łyżki oleju
Składniki na sos serowy:
- 50 gram masła
- 1,5 łyżki mąki
- 350 ml mleka
- 1 szklanka żółtego sera
- 1 łyżka parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 50 gram sera mozzarella
Przepis
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
W misce mieszamy mąkę, suche drożdże oraz sól.
Do naszej mieszanki dodajemy stopniowo ciepłe mleko. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników.
Dodajemy 2 łyżki oleju oraz pół szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po upływie godziny wykładamy ciasto i kroimy na równe kawałki (w naszym przypadku 16 kawałków).
Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wkładamy na sam środek mały talerzyk a następnie wykładamy nasze bułeczki. Całość ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy już nasze bułeczki wyrosną wyciągamy ze środka miseczkę i wlewamy w to miejsce sos serowy.
Przygotowanie sosu serowego:
Na rozgrzaną patenie dodajemy masło oraz mąkę. Mieszamy oraz podsmażamy. Dodajemy stopniowo mleko cały czas mieszając. Jak nasz sos zgęstnieje dodajemy ser żółty, parmezan oraz wyciśnięty czosnek.
Sos dodajemy do naszych bułeczek. Pieczenie dzielimy na dwa etapy. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach następnie wyciągamy i posypujemy je mozzarellą i ponownie pieczemy przez 20 minut w tej samej temperaturze.