rożki z masa orzechową

Magdalena
Ciasta
13.11.2016 9:31
rożki z masa orzechową

Tą i podobne tacki do serwowania przekąsek możecie kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl a produkty marki Vialli-Design znajdziecie tutaj: KLIK Składniki: na ciasto: - 550 g mąki - 250 ml letniego mleka - 100 g cukru - 30 g drożdży świeżych - 1 jajko - 40 g stopionego masła na nadzienie: - 150 g orzechów włoskich - 25 g masła - 1 jajko - 50 g cukru pudru - 2 łyżki rumu lub wódki dodatkowo: - 100 g czekolady deserowej - 3 łyżki mleka - 3 łyżki cukru pudru - 2 łyżki wódki lub rumu (ewentualnie soku z cytryny) - 4 łyżki orzechów włoskich - jajko Mąkę przesiać do miski. Nadała się na tą okazję idealnie, bo mogłam oddzielić rożki w lukrze od tych w czekoladzie. Można też jedną miseczkę zdjąć a w jej miejsce postawić szklanki z kawą (jak na zdjęciu poniżej), wtedy mamy małą tackę. Zamiast zrobić duże rogale postawiłam na maleńkie rożki, dosłownie na dwa kęsy, wypełnione masą orzechową i polane lukrem i czekoladą. W ostatnich dniach cała Polska zajada się rogalami marcińskimi a ja na przekór upiekłam inne. Orzechy do nadzienia zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Na końcu wmieszać białko ubite na pianę. Każdy pokroić na trójkąty o podstawie około 6 cm (rożki mają myć małe). Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt dwóch prostokątów o szerokości około 12 cm. Rogaliki podałam na tacy do serwowania przekąsek firmy Vialli-Design. Tak samo można podać na niej imprezowe przekąski.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/11/rozki-drozdzowe-z-masa-orzechowa.html