Jest idealna na drugie śniadanie, obiad czy kolację :) Składniki: - 2 kromki chleba żytniego, - garść oliwek zielonych, - 1/2 piersi kurczaka, - 1/2 opakowania sera feta, - pomidorki koktajlowe ok. 10 sztuk, - sałata rzymska, - dojrzałe awokado, - przyprawa gotowa gyros i grecka, - mix prażonych ziaren: słonecznik, dynia, orzeszki piniowe. Dressing: - jogurt bałkański/grecki ok. 150g, - koperek, - przyprawa grecka, - sól, cukier, pieprz, - 1-2 łyżki oliwy z oliwek, - sok z 1/2 cytryny. Dressing: Jogurt mieszamy z poszatkowanym koperkiem, dodajemy sok z cytryny, 1 łyżkę oliwy, doprawiamy do smaku cukier, sól, pieprz i przyprawy greckie. Wykonanie: Pierś kurczaka tniemy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros i do dań greckich i odrobiną oliwy z oliwek. Awokado polewamy sokiem z cytryny, aby nie zczerniało, kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe tak samo większe kroimy w ćwiartki, mniejsze na pół. Po ciężkim i tłustym miesiącu karnawałowym dziś przychodzę do Was z super sycącą sałatką trochę przypomina gyros, trochę grecką.