Składniki: Placki: 1 puszka kukurydzy 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżka jogurtu greckiego 3-4 plasterki sera żółtego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej sól, pieprz olej do smażenia Sos meksykański: 1 cebula 250 g mięsa mielonego z wołowiny lub wieprzowo-wołowe 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka soku pomidorowego 1/2 puszki fasoli czerwonej 2-3 łyżki kukurydzy z puszki sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka ketchupu łagodnego lub ostrego (w zależności jakie ostre kto lubi) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki chili olej do smażenia Wykonanie: Placuszki kukurydziane z kukurydzy z puszki oraz mąki kukurydzianej a do tego sos pomidorowy z mięsem mielonym oraz fasolką czerwoną i kukurydzą. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor. Placki po meksykańsku to obiad wymyślony na szybko, z przeglądu tego co miałam w lodówce i szafce 😉 Placki: Do miski wrzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę, dodajemy jajko i blendujemy na gładką masę. Gdy mięso będzie podsmażone wrzucamy zeszkloną cebulę i przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mięsa mielonego, papryką słodką i papryką chili.