Sernik krakowski, składniki na keksówkę 12x30 cm: Kruche ciasto: 175 g mąki pszennej typ 450 lub 500 100 g margaryny 30 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka Masa serowa: 500 g półtłustego twarogu lub sera białego 110 g cukru pudru 3 jajka 30 g skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 50 g śmietanki kremówki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 50 g margaryny 60 g rodzynek + 1 łyżeczka mąki pszennej Ciasto W misce wymieszać mąkę z solą i cukrem pudrem, dodać posiekaną na kawałki zimną margarynę. Masę serową robi się tu z prawdziwego twarogu lub białego sera, mielonego przez maszynkę lub rozdrobnionego blenderem. Można też twaróg zmielić 2-3 razy w maszynce, a potem rozetrzeć z pozostałymi składnikami, ale użycie blendera jest dużo prostsze. Sernik piec w piekarniku, w temperaturze 160oC, przez ok. 1 godzinę. Ciasto ponakłuwać, widelcem i piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować w misce blenderem, aż masa będzie zupełnie gładka. Do masy serowej dodać namoczone wcześniej rodzynki, obtoczone w mące. Ciasto schować na ok. 30 minut do lodówki.