Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki śmietany kremówki (30%-36%) 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie galaretki zielnej 1 opakowanie galaretki żółtej 1 opakowanie galaretki fioletowej 2 opakowania galaretki czerwonej 20 g żelatyny Biszkopt lub 2 opakowanie herbatników Składniki na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie) opakowanie cukru wanilinowego Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. W takie pochmurne, jesienne dni trochę koloru może poprawić humor 😉 Galaretkowiec możecie wykonać tak jak ja na cienkim biszkopcie lub jako spodu użyć herbatników. Biszkopt również możemy przygotować dzień wcześniej lub jeśli przygotowujemy do tego samego dnia co całe ciasto, musimy poczekać z dalszą pracą aż całkowicie wystygnie. Biszkopt z 3 jajek powinien być gotowy po około 15 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. W tym czasie w niewielkiej ilości gorącej rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do podgrzewanego mleka. Każdą z nich rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, przelewamy do pudełka i odstawiamy do stężenia. Dwa opakowania czerwonej galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Kiedy nasze składniki się połączą dodajemy pokrojone w kostkę kolorowe galaretki i mieszamy. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Kiedy masa zaczyna tężeć, wylewamy ją na biszkopt/herbatniki. Jak już wcześniej wspomniałam biszkopt można zastąpić 2 opakowaniami herbatników.