Marlenka

Magdalena
Ciasta
08.11.2016 17:20
Marlenka

Podzielić ciasto na 6 części, każdą rozwałkować na papierze do pieczenia na placki wielkości mniej więcej dużej blaszki (ciasto bedzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz cieżej będzie na nim pracować). Składniki: - 600 g mąki - 120 g masła - 200 g cukru - 2 jajka - 3 łyżki miodu - 1 łyżka sody - 1 łyżka octu na krem: - 500 ml mleka - 1 opakowanie budyniu waniliowego - 1 puszka kajmaku - 200 g masła Ciasto: Krem: Budyń ugotować na mleku, według przepisu na opakowaniu ( bez dodatku cukru, bo masa byłaby zbyt słodka), wystudzić. Ciasto złożone z sześciu cienkich miodowych placków i sześciu warstw kajmakowej masy najlepiej smakuje trzeciego dnia po upieczeniu, kiedy placki zmiękną. Sodę wymieszać z octem i od razu po tym jak się spieni wlać do masy cukrowej i mieszając gotować aż powstanie ciemnobrązowy karmel. Dodać część przesianej mąki, zmiksować a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Można je długo przechowywać, dlatego idealnie nadaje się na święta. Zdjąć z ognia i odtawić na pięć minut, mieszając co chwila.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/08/marlenka-ciasto-karmeolwe.html