Składniki
Składniki na biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
2/3 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka mąki
Składniki na masę mleczną:
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki cukru
16 gram cukru waniliowego
350 gram masła
2 szklanki mleka w proszku
Polewa
100 gram rozpuszczonej czekolady
Przepis
Przygotowanie biszkoptu:
Białka z siedmiu jajek wlewamy do miski a następnie łączymy je z cukrem. Całość miksujemy do uzyskania sztywnej piany.
W osobnym naczyniu miksujemy 7 żółtek wraz 2/3 szklanki cukru. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Obie masy łączymy ze sobą delikatnie mieszając przy użyciu łyżki.
Do naszej masy dodajemy szklankę mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość najlepiej przesiać za pomocą sitka. Mieszamy, aż nasza masa uzyska jednolity czekoladowy kolor.
Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 24x28. Nasz biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Przygotowanie masy mlecznej:
Do garnka wlewamy mleko, cukier oraz cukier waniliowy.
Całość podgrzewamy jednocześnie mieszajać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
W osobnej misce miksujemy masło, stopniowo dodając ostudzone mleko (mieszkanka mleka, cukru i cukru waniliowego) oraz mleko w proszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Biszkopt przekrajamy na dwa blaty oraz przekładamy masą mleczną. Wierzchnią warstwę ciasta dekorujemy roztopioną czekoladą.