Połączyłam je tym razem z galaretką agrestową, co okazało się strzałem w dziesiątkę – ZDECYDOWANIE. BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Typowe sezonowe ciasto – przekładaniec z jabłkami i galaretką! (layer cake with apple filling and jell-O) Jesienną porą, nie robić nic tylko piec ciasta z jabłkami! Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przykryć drugą połową. WIERZCH CIASTA: 200ml SCHŁODZONEJ śmietany kremówki 36% kakao (do oprószenia) ekstrakt z wanilii / aromat waniliowy Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie ‚przebić’). Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą- nie powinno się ich mieszać za pomocą miksera! Od razu po ubiciu przełożyć śmietanę na wierzch ciasta. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, stale ubijając Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.