składniki: 5 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima 500 g czerwonej papryki 500 g cebuli 7 dużych ząbków czosnku 3-4 listki laurowe kilka ziarenek angielskiego ziela 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki gorczycy 2 łyżki soli 5 łyżek octu 10 % 5 łyżek cukru słodka papryka ostra papryka świeżo zmielony czarny pieprz mielony imbir oregano Oczywiście ilość przypraw zależy od naszego smaku i od pomidorów więc można dodać więcej lub mniej cukru czy octu a gdy wolimy keczup ostry dajemy więcej ostrej papryki. W czasie dalszego gotowania można keczup cały czas doprawiać aby uzyskać ten odpowiedni smak. W tym roku pomidorki bardzo mi obrodziły więc z tych ostatnich postanowiłam zrobić porcję keczupu. U mnie po godzinie gotowania zawartość garnka zredukowała się o 1/3. Wszystko razem znowu gotować ok 1 godziny aby masa odparowała i zgęstniała, od czasu do czasu przemieszać. Dodałam trochę czerwonej papryki i choć jest jej niewiele to jest wyczuwalna w smaku. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i zrumienić pokrojoną cebulę, odstawić. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Keczup oczywiście można doprawić wedle własnego smaku, moja wersja jest łagodna. Podczas tego gotowania zawartość garnka zredukowała mi się o połowę. Do zredukowanych pomidorów dodać pokrojoną paprykę, zrumienioną cebulkę, pokrojony czosnek, gorczycę, listki laurowe i angielskie ziele.