Buraczki z białą kapustą

Monika
Przetwory
06.11.2016 12:53
Buraczki z białą kapustą

składniki: 2 kg ugotowanych lub upieczonych i obranych buraczków czerwonych 1 kg białej kapusty, użyłam późnej odmiany kamienna głowa 400 g cebuli zalewa 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli 3-4 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu i angielskiego ziela Takie buraczki są bardzo wygodne, trzeba poświęcić na nie trochę czasu aby przygotować słoiki ale potem tylko otwieramy słoiczek i na szybko mamy dodatek do obiadu. Zalać wcześniej przygotowaną letnią zalewą i odstawić na 3-4 godziny, w tym czasie całość przemieszać ze 2-3 razy. Z tej ilości składników wyszło mi 8 słoików o pojemności 550 ml. W tym roku wypróbowałam buraczki z dodatkiem białej kapusty. Również są bardzo smaczne choć może niezbyt apetycznie się prezentują w słoiczku. Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zawsze robię duży zapas do słoików buraczków z papryką i cebulą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/10/buraczki-z-biaa-kapusta.html