Beef Wellington – wołowina w cieście

Kasia
Obiad
01.11.2016 15:03
Beef Wellington – wołowina w cieście

Wołowinę wyjmij z lodówki i posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem ,delikatnie ponacinaj ciasto z góry tak aby nie poprzecinać i połóż na rozgrzanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 40 min, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Składniki : kawałek polędwicy wołowej około 1 kg ,oczyszczonej z błon (najlepiej jej środkowa część ) 6 plastrów szynki parmeńskiej dobrej jakości płat ciasta francuskiego 300 g świeżych prawdziwków (jeśli nie mamy możemy użyć pieczarek ) gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki musztardy Dijon 1 żółtko zmieszane z odrobiną mleka Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej się skleiło) . Na arkuszu papieru pergaminowego rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak by lekko na siebie zachodziły, na niej rozsmaruj masę z grzybów. Sól i pieprz do smaku Oliwa do smażenia 50 g masła Przygotowanie : Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż polędwice z każdej strony aż nabierze brązowego koloru i następnie ją odłóż. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 min. Dodaj pieprz, sól dla smaku i smaż aż wyparuje nadmiar wody około 10-15 min.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niezlymlynek.blogspot.de/2016/11/beef-wellington-woowina-w-ciescie.html