Składniki
- mięso wołowe
- marchewka
- boczek wędzony
- cebula
- ogórki kiszone
- mąka pszenna
- musztarda
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przepis
Mięso wołowe rozbijamy na cienkie płaty.
Doprawiamy mięso solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz musztardą. Na doprawione mięso wykładamy marchewkę, boczek wędzony, ogórka oraz cebulę. Mięso dokładnie zwijamy w roladę.
Najlepiej użyć wykałaczek, aby nasza rolada nie rozpadła się w trakcie smażenia.
Nasze rolady wykładamy na rozgrzaną patelnie z olejem a następnie podsmażamy. Mięso wykładamy na talerz. Następnie na tłuszczu, na którym smażyły się rolady podsmażamy marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz liść laurowy.
Do podsmażający się warzyw możemy dodać niewielką ilość wina wytrawnego. Do naszych warzyw dodajemy rozmaryn oraz wkładamy wcześniej podsmażone rolady.
Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły.
Jak już nasze rolady będą miękkie wykładamy je z patelni. Przystępujemy do przygotowania sosu. Oddzielamy warzywa od sosu.
Sos wlewamy ponownie na patelnie a następnie dodajemy do niego wodę z rozpuszczoną mąką.
Roladki podajemy oczywiście z kluskami śląskimi.