Rolady wołowe z kluskami śląskimi

Ewelina
Obiad
31.10.2016 19:21
Rolady wołowe z kluskami śląskimi

Składniki

  • mięso wołowe
  • marchewka
  • boczek wędzony
  • cebula
  • ogórki kiszone
  • mąka pszenna
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Przepis

Mięso wołowe rozbijamy na cienkie płaty.

Zdjęcie Rolady wołowe z kluskami śląskimi #1Doprawiamy mięso solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz musztardą. Na doprawione mięso wykładamy marchewkę, boczek wędzony, ogórka oraz cebulę. Mięso dokładnie zwijamy w roladę.

Zdjęcie Rolady wołowe z kluskami śląskimi #2 Najlepiej użyć wykałaczek, aby nasza rolada nie rozpadła się w trakcie smażenia.

Zdjęcie Rolady wołowe z kluskami śląskimi #3

Zdjęcie Rolady wołowe z kluskami śląskimi #4

Zdjęcie Rolady wołowe z kluskami śląskimi #5 Nasze rolady wykładamy na rozgrzaną patelnie z olejem a następnie podsmażamy. Mięso wykładamy na talerz. Następnie na tłuszczu, na którym smażyły się rolady podsmażamy marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz liść laurowy.

Zdjęcie Rolady wołowe z kluskami śląskimi #6 Do podsmażający się warzyw możemy dodać niewielką ilość wina wytrawnego. Do naszych warzyw dodajemy rozmaryn oraz wkładamy wcześniej podsmażone rolady.

Zdjęcie Rolady wołowe z kluskami śląskimi #7Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły.

Zdjęcie Rolady wołowe z kluskami śląskimi #8 Jak już nasze rolady będą miękkie wykładamy je z patelni. Przystępujemy do przygotowania sosu. Oddzielamy warzywa od sosu.

Zdjęcie Rolady wołowe z kluskami śląskimi #9 Sos wlewamy ponownie na patelnie a następnie dodajemy do niego wodę z rozpuszczoną mąką.

Roladki podajemy oczywiście z kluskami śląskimi.

Zdjęcie Rolady wołowe z kluskami śląskimi #10

Zdjęcie Rolady wołowe z kluskami śląskimi #11