Inspiracja: Kwestia smaku 1 kg łopatki wieprzowej lub innej części 250 ml dobrej jakości ciemnego piwa (można zastąpić bulionem) 150 ml bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki 2/3 łyżeczki tymianku 2 małe czerwone papryki lub 1 duża 300g pieczarek (lub więcej) 300g pieczarek (lub więcej) po 2/3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: - Mięso pokroić w większą kostkę. Ten gulasz przygotowałam zupełnie inaczej niż wszystkie dotychczasowe, bo w piekarniku i muszę stwierdzić, że jest to świetny patent, który na stałe zagości w mojej kuchni. - Wszystkie składniki gulaszu (oprócz papryki i mąki) włożyć do dużego garnka lub rondla (w którym można piec), doprawić solą i pieprzem. Ja do swojego dodałam ciemne piwo (zgodnie ze wskazówką autorki przepisu), możecie je jednak zastąpić większą ilością bulionu, choć nam w takim wydaniu danie przypadło do gustu. W czasie pieczenia mogę zająć się zupełnie innymi rzeczami, co jest szczególnie wygodne w tygodniu. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w talarki, a czosnek posiekać.