Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl Składniki: - 4 plastry karkówki - ok 35 dkg mrożonych, surowych grzybów leśnych - cebula - 6 ząbków czosnku - 7 średnich ziemniaków - dwie łyżki kwaśnej śmietany - dwie łyżki masła - kilka gałązek rozmarynu - sól, pieprz, papryka słodka w proszku - łyżeczka musztardy - dwie łyżki oliwy - kostka bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY - łyżeczka musztardy - dwie łyżki oliwy - kostka bulionu z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY Karkówkę dzień wcześniej marynuję: moździerzu dokładnie łączę musztardę, oliwę, pieprz czarny, kostkę bulionową KNORR, paprykę słodką i dwa ząbki czosnku. Ziemniaki obieram, 3/4 kroję w grube w plastry (ok 1cm) i układam na dnie naczynia żaroodpornego (nie muszą być jeden obok drugiego, ważne aby przykrywały całe dno, mogą się nawarstwiać), solę. Gdy Cebula się zeszkli dodaje pokrojone w spore kawałki grzyby (ja kilka najładniejszych zostawiłam, aby przed samym podaniem usmażyć je na maśle. Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl Danie jest dosyć ciężkie, ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na takie szaleństwo. Nie wiedziałam co zrobić na obiad, miałam zamrożone surowe grzyby i ochotę na zapiekankę. Na tłuszcz pozostały po smażeniu karkówki wrzucam pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Pozostałe ziemniaki kroję w cienkie plastry i odkładam na bok.