Spaghetti bolognese fit – przepis krok po kroku W przepisie podane są składniki na 2 porcje: 100 g makaronu pełnoziarnistego, 50 g mięsa mielonego drobiowego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 papryka, 1/2 puszki pomidorów, 2 łyżki passaty, przyprawy. Niestety jest bardzo kaloryczny, jedna porcja może mieć nawet 600 kcal, na takie kaloryczne dania mogą sobie pozwolić tylko osoby z bardzo szybką przemianą materii. W sklepie ser feta dostępny jest w wersjach o różnej zawartości tłuszczu, najlepszy będzie ten w wersji light. Rozgrzewamy patelnię i na 2 łyżkach oleju smażymy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek i marchewkę, dodajemy mięso mielone cały czas mieszając i rozdrabniając je na malutkie kawałki. Klasyczny makaron bolognese Ojczyzną tego pysznego dania jest Bolonia, ale makaron szybko stał się popularny także w innych regionach Włoch. Jest to znacznie lepszy wybór niż kupowanie gotowego mięsa mielonego, ponieważ mamy pewność, że znajduje się w nim tylko chude mięso. Mięso można zmielić w domu lub poprosić o to w sklepie. Oczywiście zdobył także sympatię Polaków, jest sycący, szybki w przygotowaniu i bardzo prosty, mogą przygotować go nawet osoby nie mające doświadczenia kulinarnego. Zamiast tłustego mięsa czerwonego warto postawić na mięso drobiowe, najlepiej wybrać pierś z kurczaka lub indyka. Przede wszystkim makaron z białej mąki należy zastąpić makaronem pełnoziarnistym lub żytnim, które są mniej kaloryczne i zawierają więcej błonnika. Wartość kaloryczną makaronu bolognese można zmniejszyć nawet o połowę, do 300 kcal na porcję. Sporo kalorii można zaoszczędzić rezygnując z posypania makaronu tartym parmezanem lub mozzarellą.