Składniki: 10 dużych liści bazylii 8 połówek suszonych pomidorów z zalewy 2 płaskie łyżki łuskanych pestek słonecznika 1 ząbek czosnku 2 łyżki parmezanu 1 łyżka soku z cytryny sól 4-5 łyżek oliwy extra virgin Pestki prażymy do zrumienienia, odstawiamy do ostudzenia. W dzisiejszym pesto zmieniłam jedynie jeden składnik, orzeszki piniowe, nie potrafiłam namierzyć ich u nas w markecie, a nie miałam jakoś szczególnego parcia na latanie po sklepach. Będzie pasowało również do mięs, ryb, grzanek, itp. Podobne przepisy: Pesto z suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego Pesto z suszonymi pomidorami i oliwkami W domu mam zapas słonecznika, głównie z myślą o żarłocznych sikorach, które codziennie nas odwiedzają (będąc jednocześnie telewizją dla naszych futer), więc postanowiłam sobie go zapożyczyć.