Sernik kajmakowy

Małgorzata
Desery
18.10.2016 14:31
Sernik kajmakowy

Drukuj Porcje: 16 Autor: Małgorzata Hert Składniki Ciasto kruche 120 g mąki pszennej 1 żółtko 50 g masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Masa serowa 750 g sera białego półtłustego 300 g masy kajmakowej 75 g masła 3 jajka Uwagi dodatkowe wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową orzechy można lekko uprażyć na patelni, aby były bardziej chrupkie Jeśli wypróbowałaś/eś ten przepis zostaw, proszę komentarz i napisz, czy Ci smakowało. Dodatkowo 50 g orzechów włoskich 150 g masy kajmakowej 2 łyżeczki mleka Przygotowanie Ciasto kruche Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170C i pieczemy przez 80 - 90 minut. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy! Wisienką na torcie są chrupiące orzechy skąpane w słodkim kajmaku. Następnie sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do ostygnięcia. Jeśli naszła Was ochota na mały kawałeczek puszystego sernika to dobrze trafiliście. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki, okrągły placek. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut. Masę kajmakową rozgrzewamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy przez 15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/sernik-kajmakowy/
Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni

Małgorzata