Sałatka z pieczonymi buraczkami

Sałatki
18.10.2016 14:09
Sałatka z pieczonymi buraczkami

Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – falafel – sałatka gyros – koktajl oczyszczający z buraka – frytki z batatów – zupa krem z buraczków – sałatka z kolorowych buraków – zakwas z buraków na barszcz – carpaccio z buraka – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem SAŁATKA Z PIECZONYMI BURACZKAMI PRZYGOTOWANIE: 10 minut + pieczenie i studzenie buraczków (min 1,5h) SKŁADNIKI: – 2-3 upieczone buraczki obrane ze skórki (w zależności od wielkości, jeśli są duże wystarczy jeden) – garść sałat różnego rodzaju (na zdjęciu zobaczycie musztardowca i rukiew wodną, ale możecie użyć dowolnych sałat lub świeżego szpinaku) – mały pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżeczka musztardy sarepskiej – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka soku z cytryny – sól i pieprz do smaku – łyżka grubo tartego parmezanu do posypania PRZYGOTOWANIE: Sałaty umyjcie i wyłóżcie na talerzu, połóżcie na nie pomidora i pokrojone w plasterki buraczki (pamiętajcie aby kroić je zawsze w poprzek warzywa, dzięki temu widać ich piękną strukturę). Tym razem podczas zakupów w Gospodarstwie Majlertów w Warszawie, udało mi się upolować piękne małe żółte buraczki. Jeszcze rok temu piekłam je na ogół zawinięte w folii aluminiowej (po uprzednim umyciu ale bez obierania). Teraz jednak piekę buraczki na blasze lub w żaroodpornym naczyniu bez zbędnych dodatków.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/salatka-pieczonymi-buraczkami/