Składniki 1 kg dyni (bez skórki i pestek) 3 cebule 6 papryk czerwonych 3 ząbki czosnku 2 koncentraty pomidorowe po 190 g 1/3 szkl octu 10% 100 g cukru 2 łyżki soli pieprz cayenne 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka kminku 1. Gotowy keczup przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez 15-20 minut. 4. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy przez 20 minut już bez pokrywki. Keczup z cukinii już był, teraz pora na przetestowanie dyni. 5. Dokładamy koncentrat pomidorowy, przeciśnięte ząbki czosnku i pozostałe przyprawy. 6. Przepis jest bardzo podobny, dodałam jedynie więcej czosnku i inne przyprawy.