Tort imieninowy

Małgorzata
Ciasta
12.04.2016 10:54
Tort imieninowy

4 x 2 jajka 4 x 2/3 szkl mąki 4 x 1/3 szkl cukru 4 x 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 x 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem : 1200 ml śmietanki 30% 3 czekolady białe 3 czekolady mleczne Poncz: 2 cytryny 4 szkl wody 2 łyżki cukru Dodatkowo: ananasy z puszki truskawki 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier z cukrem waniliowym oraz żółtka. Kiedy wystarczająco ostygną, wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na noc. Kroimy je w plasterki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy cukier i gotujemy przez chwilę. Zdejmujemy garnki z gazu i dodajemy połamane czekolady: do mniejszej części białe a do większej mleczne. Smarujemy połową białego kremu i układamy pokrojone w kawałki ananasy. Na nim układamy truskawki pokrojone w kostkę. 2. Śmietanę rozdzielamy w proporcji 500 ml i 700 ml. Nakładamy trzeci blat, nasączamy, smarujemy jasnym kremem i układamy ananasy. Składniki: Biszkopt x 4 ( 21 cm ) Gotowy wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin. Smacznego! 5. Tort wstawiamy do lodówki na godzinę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2016/04/12/tort-imieninowy/

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Małgorzata

facebook