Krajanka śliwkowo-kokosowa

Iza
Ciasta
14.10.2016 17:38
Krajanka śliwkowo-kokosowa

Składniki na kruche ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka mąki krupczatki - ¾ szklanki cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 125 g masła Sięgnęłam do mojego bardzo już starego zeszytu z przepisami, od dawna już nieaktualizowanego i trafiłam na przepis na krajankę śliwkowo-kokosową. Dodatkowo: - około 250 – 350 g powideł śliwkowych bez cukru (lub innego ulubionego kwaskowatego dżemu np.: z czarnej porzeczki lub agrestu) Ciasto wyłożyć na blaszce, na wierzchu ułożyć powidła śliwkowe, a następnie masę kokosową. Krajanka śliwkowo-kokosowa cudownie smakuje do popołudniowej kawy, aż chce się zjeść drugi kawałek :- ) |Krajanka śliwkowo-kokosowa| Krajanka w oryginale była przełożona dżemem z czarnej porzeczki, ale sięgnęłam po świeżo usmażone powidła śliwkowe. W garnku roztopić masło, dodać cukier, wiórki kokosowe i chwile podgrzewać aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przygotować kruche ciasto zagniatając szybko mąkę z cukrem, jajkami i proszkiem do pieczenia. Przepis bierze udział w akcji Śliwkowy zawrót głowy czyli ciasta ze śliwkami w roli głównej

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2016/10/krajanka-sliwkowo-kokosowa.html