JABŁKOWE RÓŻE W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 2 duże czerwone jabłka opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki cukru płaska łyżeczka cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny cukier puder do posypania Krok 1. co ja z wami zrobię?- pomyślałam, i w tej samej chwili moim oczom ukazał się przepiękny krzak róży -Już wiem, zrobię z was piękne kwitnące róże. Włóż jabłkowe róże do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50 min i przykryj folią aluminiową (kilka minut przed końcem ściągnij folię, aby ciasteczka się przyrumieniły). Rozłóż ciasto na blacie i pokrój je na paski (około 6-7 cm). Gdy byłam już całkiem blisko zobaczyłam, że to piękne, czerwone jabłka leżące wśród kolorowych liści mnie wołały. Zaczęłam więc iść w jego stronę, a głos stawał się coraz wyraźniejszy, tak że mogłam rozróżnić poszczególne słowa. Pokrojone jabłka przełóż do garnka, skrop cytryną i zalej wodą i gotuj 2-3 minuty. Ułóż jabłka połówce paska a resztą przykryj jabłka. Następnie pokrój jabłka na cienkie plastry. Pewnego jesiennego popołudnia, kiedy spacerowałam po ogrodzie, z głębi sadu usłyszałam ciche wołanie. Umyj, przekrój na pół i wydryluj jabłka.