Słodkie bułeczki dyniowe

Iza
Śniadania
13.10.2016 20:57
Słodkie bułeczki dyniowe

Składniki: - 25 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 350 mąki pszennej - 150 mąki razowej - 2 jajka - 100 g cukru - 100 g roztopionego masła - 150 g puree z dyni Hakkaido - 80 g ciepłego mleka - ¼ łyżeczka soli - skórka starta z ½ pomarańczy Dodatkowo: - 2 łyżki mleka - skórka starta z ½ pomarańczy - 1 łyżka cukru Drożdże rozkruszyć w miseczce, zasypać 1 łyżeczką cukru, odstawić w cieple miejsce i poczekać, aż się rozpuszczą. Przepis na chleb |Słodkie bułeczki dyniowe| |Słodkie bułeczki dyniowe| |Słodkie bułeczki dyniowe| Bułeczki w środku są miękkie i puszyste, a ich wierzch lekko chrupiący za sprawą posypki z cukru i skórki pomarańczowej. W misce wymieszać przesianą mąkę, jajka, puree z dyni Hakkaido, roztopione masło, cukier, sól, starta skórkę pomarańczową, ciepłe mleko i rozpuszczone drożdże. Konsystencja ciasta będzie zależeć od tego jak mokre jest dodane puree z dyni, potrzebne więc jest wyczucie. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, obsypać pomarańczowym cukrem Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20 – 25 minut. Czy jest tu ktoś, kto się nie skusi na świeże bułeczki maślane? Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, szczelnie zawinąć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadkie trochę mąki. A może wolicie pączki dyniowe z piekarnika? |Słodkie bułeczki dyniowe|

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2016/10/slodkie-buleczki-dyniowe.html