Placki ziemniaczane z kremowym serkiem ziołowym, czarnuszką i ostrą papryką Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 średniej cebuli 1 jajko 3 - 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia 1/3 łyżeczki soli 1 kubeczek serka kremowego ze szczypiorkiem do posypania czarnuszka ostra papryka w proszku posiekana natka z pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, płuczemy pod bieżącą wodą. Dla wzbogacenia smaku placki podałam z kremowym serkiem z dodatkiem szczypiorku, który posypałam posiekaną natką, czarnuszką i ostrą papryką. Podajemy, zaraz po przygotowaniu, z serkiem kremowym, posypane czarnuszką, ostrą papryką i świeżą natką z pietruszki. W dzieciństwie najczęściej jadłam takie posypane cukrem, ale wraz z upływem lat preferencje smakowe nieco się zmieniły i to na plus, nawet dwa duże plusy! Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy podobnej wielkości placki. Jesień to najlepszy czas na powrót do klasycznych przepisów, rodem z dzieciństwa. Osuszamy i przekładamy najlepiej do malaksera razem z obraną cebulą.