Sos chrzanowy: - 2 łyżki masła - 2 czubate łyżki mąki - 2 szklanki rosołu lub bulionu warzywnego - ⅓ szklanki śmietany 30% - 1 żółtko (można pominąć) - 2 - 3 łyżki soku z cytryny - 3 – 4 łyżeczki chrzanu - sól - świeżo mielony pieprz - cukier Sos chrzanowy na ciepło Jak zrobić sos chrzanowy na ciepło? |Sos chrzanowy na ciepło| Sos chrzanowy na ciepło to idealny dodatek do mięs. Dodać chrzan – ilość dodanego chrzanu zależy od tego jak aromatyczny i ostry chcecie otrzymać sos. Jeśli chcecie żeby sos chrzanowy był jeszcze bardziej aksamitny przelejcie go przez sitko. Ilość dodanego chrzanu zależy od tego czy wolicie sos bardziej pikantny czy delikatniejszy. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać do niego jeszcze trochę rosołu lub śmietany. W garnku rozpuścić dwie duże łyżki masła – rozpuścić na małym ogniu. Sos chrzanowy świetnie smakuje nie tylko w czasie świąt wielkanocnych.