Ciasto dyniowe z kremem czekoladowym z daktyli

Marta
Desery
13.10.2016 10:24
Ciasto dyniowe z kremem czekoladowym z daktyli

Ciasto dyniowe z kremem czekoladowym z daktyli (składniki na zwykłą keksówkę): mąka pszenna razowa – 200 g (szklanka) mąka pszenna biała – 150 g (3/4 szklanki) 80 g brązowego cukru 40 g ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru suszonego szczypta mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kardamonu 400 g puree z dyni* 100 ml oleju rzepakowego 120 ml mleka (1/2 szklanki) Składniki na krem: 150 g daktyli suszonych 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao * puree dyniowe – dynię przekroić na 4 lub 8 części (w zależności od wielkości) i upiec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni do miękkości. Krem: daktyle zalać gorącą wodą na kilka minut, odsączyć, zmiksować z mlekiem i kakao na gładki krem. Dodać puree z dyni, olej i mleko, dokładnie wymieszać. Jesień najbardziej kojarzy nam się z dynią. Usunąć pestki, skórkę, a miąższ zmiksować na gładką masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smacznaterapia.pl/uncategorized/ciasto-dyniowe-z-kremem-czekoladowym-z-daktyli/