łosoś świeży filet – 300 g bazylia świeża – pół doniczki orzechy piniowe lub nerkowce – 20 g ser grana padano lub parmezan – 20 g sok z cytryny ząbek czosnku olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 3 łyżki kilka pomidorków koktajlowych My łososia podałyśmy z gotowanymi ziemniakami oraz wstęgami z cukinii marynowanymi w soku z cytryny, czosnku, czosnku niedźwiedzim oraz odrobinie oleju i smażonymi na patelni. Łosoś zapiekany w bazyliowym pesto jest za to bardzo zdrowy i bogaty w wielonienasycone tłuszcze z rodziny omega-3. Przygotować pesto: w blenderze zmiksować bazylię, orzeszki piniowe/nerkowce, czosnek oraz olej/oliwę. Wspierają one odporność, obniżają poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi, chronią przed nowotworami, wspomagają pracę mózgu i centralnego układu nerwowego, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (ok. 30 minut).