Zupa krem z dyni Składniki: - 1 dynia (około 1,5 kg) - 1 średnia marchewka - 1 duże jabłko - 1 litr wody - puszka mleczka kokosowego - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry* - szczypta papryki chilli lub odrobina pasty chilli - sól, pieprz - opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru * Przed rozdrobnieniem nasion w moździerzu, należy lekko je podgrzać na patelni na małym ogniu, aby wydobyć z nich smak i aromat o lekko cytrusowej nucie. W październiku sezon na dynię trwa w najlepsze, dlatego przez cały miesiąc będę dodawać przepisy wykorzystujące dynie. Zupę można podawać z ryżem, z chrupiącymi grzankami czy świeżymi ziołami lub nasionami. Sklepowe półki uginają się pod jej najsłodszymi okazami, dlatego warto wykorzystywać to wszechstronne warzywo w swojej kuchni. Dodatkowo jest idealną propozycją na chłodniejsze dni, kiedy tak bardzo potrzebujemy czegoś co rozgrzeje nasz organizm.