Składniki: (około 20 dużych słoików) - 5 kg ogórków - 2 główki kapusty białej lub dwie małe - 1 kg cebuli - 1 kg czerwonej papryki - 5-6 ząbków czosnku - 6-7 marchewek - 2 łyżki soli Zalewa: - 2 szklanki cukru - 1 szklanka oleju - 2 szklanki octu - 2 łyżeczki pieprzu - 2 łyżki soli - kilka kulek ziela angielskiego - kilka liści laurowych Ogórki dokładnie umyć i poszatkować w plasterki, kapustę poszatkować, cebulę obrać i pokroić w piórka. Uwaga: Moja rada przed nałożeniem do słoików proponuje spróbować czy jest wystarczająco słone, a jeśli mało słone to trochę dosolić i dopiero nałożyć do słoików. Naszykowane warzywa przełożyć do dużej miski i wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i 2 łyżkami soli. W tym czasie składniki na zalewę zagotować i ostudzić, a następnie wlać do warzyw i dobrze wymieszać.