Składniki: (duża keksówka) - 1 szklanka białek - 230 g cukru - 250 g mąki pszennej - 250 g margaryny lub masła - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - kilka kropel aromatu migdałowego - około 1,5 szklanki dowolnych bakalii lub gotowa mieszanka keksowa Przygotować bakalie, jeśli to konieczne pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną, aby nie spadły na samo dno ciasta. Bardzo lubię keks, chociaż na białkach robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że wyszedł delikatnie wilgotny i smaczny mimo, że trochę za długo piekłam. Białka ubijać ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli dodawać cukier i cały czas ubijając, aż powstanie gęsta i lśniąca piana. Ja dodałam dużo śliwek suszonych i rodzynek, dlatego jest mało kolorowy, ale oczywiście można dodać bakalie, które się najbardziej lubi.