Duszony karczek z papryką Składniki: 4 plastry karczku mąka 2 łyżki oleju lub smalcu czosnek granulowany pieprz sól 3 kolorowe papryki 2-3 łyżki masła Kaczek doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Wydawać by się mogło, że akurat ten kawałek mięsa jest dość tłusty, ale dzięki długiemu duszeniu cały tłuszcz się wytapia i sprawia, że karczek jest delikatny, soczysty i przepyszny. Mięso zalewamy około szklanką wody (tylko tyle aby odrobinę przykryła mięso), przykrywamy i ustawiamy na średnim ogniu. Zwykle karczek podaje się z cebulą, ale skoro ja jej nie jadam musiałam znaleźć jakiś zamiennik. W wysokiej patelce rozgrzewamy olej i smażymy karczek z dwóch stron na brązowy kolor. Mięso dusimy około godziny, aż będzie się rozpadało i będzie bardzo miękkie. Na mięso układamy kolorową paprykę i podajemy z dodatkiem ziemniaczków, ryżu, czy kaszy. W czasie duszenia kilkukrotnie odwracamy mięso i w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.