Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

Małgorzata
Obiad
29.09.2016 12:40
Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

Porcje: 3 Składniki - 3 średniej wielkości bataty - 250 g filetów z kurczaka - 120 g sera cheddar - 2 ząbki czosnku - 1 cebula czerwona - 1 mała papryka czerwona - 1 mała papryka zielona - 1 mała papryka żółta - 1 mała papryczka chili - ½ szklanki czerwonej fasoli - 1 łyżeczka papryki słodkiej - ½ łyżeczki kuminu - 3-4 łyżki przyprawy fajita - 4 łyżki oliwy z oliwek - ½ limonki - sól Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. W restauracji tex-mex zaczęły pojawiać się w USA w latach 70 - tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Przygotowanie - Bataty dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. - Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka pokrojonego w niewielkie paseczki i podsmażamy. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy! Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy bataty są dość miękkie i wyjmujemy z piekarnika. Fajitas to sztandarowe danie kuchni tex-mex, popularne w restauracjach meksykańskich.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/bataty-faszerowane-kurczakiem-fajita/
Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni

Małgorzata