Jeśli szukasz innych przepisów na dynię to polecam Ci te przepisy: Ciasto dyniowe z orzechami i bita śmietaną 3 kokilki 200 g puree z dyni* 50 g cukru trzcinowego 125 ml ubitej śmietany kremówki (objętość przed ubiciem) 1 jajko 2 garście posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki soli kakao do posypania masło lub olej kokosowy do wysmarowania foremek W misce zmiksuj jajko i cukier, dodaj puree z dyni, przyprawy i połowę ubitej śmietany – drugą połowę zostaw do podania. Pumpkin Pie with Walnuts 3 ramekins 200 g pumpkin puree * 50 g of sugar cane 125 ml whipped whipping cream (volume before whipped) 1 egg 2 handfuls of chopped walnuts 1/2 teaspoon cinnamon ¼ teaspoon salt cocoa for sprinkling butter oil or coconut oil for greasing molds Blend the egg and sugar, add the pumpkin puree, spices and half of whipped cream – the second half set aside. Tak mi posmakowała, że postanowiłam poeksperymentować z tym przepisem i zrobiłam ciasto dyniowe z orzechami, które podałam z bitą śmietaną. Podstawą tego ciasta dyniowego jest puree z dyni, z pieczonej dyni. Piecz w temperaturze 200 st. C przez 10 minut, a następnie w temp. 180 st. C przez ok. 20-30 minut- do suchego patyczka. Z kolei domowa bita śmietana łagodzi słodkość ciasta, które w sumie nie jest aż tak mocno słodkie. Jak zrobić puree z dyni możesz przeczytać w tym wpisie. Don’t pour too much mass because the dough to rise during baking. Bake at 200 deg. C for 10 minutes and then at temp. 180 deg. C for approx. Ja zamierzam jeszcze z nim poeksperymentować, bo naprawdę fajnie wyszło. Nie wlewaj za dużo masy bo ciasto rośnie w czasie pieczenia.