W sezonie letnim robię przetwory przede wszystkim z truskawek i czarnej porzeczki, a z innych owoców dopiero w dalszej kolejności. Do większego garnka wlewamy niewielką ilość wody i władamy słoiki z sokiem (woda powinna sięgać mniej więcej do połowy słoików), można włożyć na dno garnka ściereczkę. W sezonie letnim warto zrobić kilka butelek soku z czarnej porzeczki. Choć wydaje się, że głównym źródłem tej witaminy są cytrusy, to jednak w czarnej porzeczce znajdziemy jej cztery razy więcej niż w pomarańczach. Składniki: - 4 kg czarnej porzeczki - 1 kg cytryn - 2 kg cukru - 1 litr wody Wykonanie: Czarną porzeczkę dokładnie płuczemy (nie ma konieczności obierania). W sezonie letnim warto przygotować taki syrop, by z jego pomocą móc w zimie wspierać odporność. SOK Z CZARNEJ PORZECZKI Z CYTRYNĄ Cedzimy przez sito i wlewamy do soku z czarnej porzeczki. Sok z czarnej porzeczki to nasz polski eliksir zdrowia. Są znakomitym środkiem zapobiegawczym przed infekcjami u dzieci, działają bakteriobójczo, wspomagają odporność, pobudzają apetyt i działają również antystresowo (Więcej na ten temat pisałam tutaj).