Torcik śmietankowy - przepis

Ewelina
30.01.2014 17:14
Torcik śmietankowy - przepis

Przepis

składniki:

ciasto kruche:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru pudru

3/4 kostki Kasi

2 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do mąki i proszku dodać kawałeczki zimnego masła i posiekać szerokim nożem. Dodać cukier i żółtka - szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godz.

Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, upiec w tortownicy o średnicy 24-26 cm 2 spody na złoty kolor (temp. 200 st.C.), ostudzić.

krem:

4 żółtka

1 szklanka mleka

3/4 szklanki cukru

3 serki homogenizowane waniliowe

400 ml śmietany kremówki

6 łyżeczek żelatyny

ulubiony dodatek smakowy (skórka, likier)-niekoniecznie

Żółtka rozmieszać w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i szczyptą soli(tak!). Mleko zdjąć z ognia i wlać do niego żółtka, wymieszać. Masę podgrzewać na małym ogniu (należy uważać, żeby nie zrobiła się jajecznica!), ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Dodać np. skórkę z pomarańczy i wystudzić.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje- rozpuścić. Serki wymieszać z żelatyną, stopniowo dodawać zimną masę żółtkową. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno śmietanę.

Krem wylać do tortownicy na jeden ze spodów ciasta, przykryć drugim blatem ciasta. Chłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny. Przed podaniem posypać wierzch cukrem pudrem.

Nim ciasto lekko namięknie pod wpływem kremu należy je kroić osrrrym nożem, ponieważ się łamie.