Przepis
składniki:
ciasto kruche:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 kostki Kasi
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do mąki i proszku dodać kawałeczki zimnego masła i posiekać szerokim nożem. Dodać cukier i żółtka - szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godz.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, upiec w tortownicy o średnicy 24-26 cm 2 spody na złoty kolor (temp. 200 st.C.), ostudzić.
krem:
4 żółtka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
3 serki homogenizowane waniliowe
400 ml śmietany kremówki
6 łyżeczek żelatyny
ulubiony dodatek smakowy (skórka, likier)-niekoniecznie
Żółtka rozmieszać w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i szczyptą soli(tak!). Mleko zdjąć z ognia i wlać do niego żółtka, wymieszać. Masę podgrzewać na małym ogniu (należy uważać, żeby nie zrobiła się jajecznica!), ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Dodać np. skórkę z pomarańczy i wystudzić.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje- rozpuścić. Serki wymieszać z żelatyną, stopniowo dodawać zimną masę żółtkową. Na końcu delikatnie wmieszać ubitą na sztywno śmietanę.
Krem wylać do tortownicy na jeden ze spodów ciasta, przykryć drugim blatem ciasta. Chłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny. Przed podaniem posypać wierzch cukrem pudrem.
Nim ciasto lekko namięknie pod wpływem kremu należy je kroić osrrrym nożem, ponieważ się łamie.