Kawowa panna cotta z sosem karmelowym

Łukasz
Desery
15.09.2016 10:04
Kawowa panna cotta z sosem karmelowym

SKŁADNIKI Kawowa panna cotta: - 200 ml śmietany kremówki 30% - 200 ml mleka - 1 laska wanilii - 2 łyżki cukru (lub erytrytolu) - 60 ml mocnego espresso - 3 łyżeczki żelatyny Galaretka kawowa: - 200 ml świeżo zaparzonej kawy - 1 łyżeczka żelatyny Sos karmelowy (opcjonalnie): - 200 g cukru - 50 g masła - 150 ml śmietany kremówki 30% - szczypta soli morskiej PRZYGOTOWANIE Galaretka kawowa - Żelatynę mieszamy z 1 łyżką zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia, a następnie wlewamy kilka łyżek wrzątku i dokładnie ją w nim rozpuszczamy. - Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia, a następnie wlewamy kilka łyżek wrzątku i dokładnie ją w nim rozpuszczamy. Przed podaniem, kokile umieszczamy na chwilę w ciepłej wodzie, a następnie wykładamy panna cottę na płaski talerz. - Panna cottą wylewamy na kawową galaretkę i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Kawę, którą wykorzystałem do swojego deseru mam dzięki uprzejmości Tommy Cafe — jedynej w swoim rodzaju palarni i importera najlepszych ziaren z całego świata. Sos karmelowy - Do rondelka o grubym dnie wsypujemy cukier i wstawiamy garnek na mały ogień. - Zestawiamy garnek z ognia i powoli wlewamy śmietankę, cały czas mieszając. Kawowa panna cotta - Mleko łączymy ze śmietanką i wlewamy do rondelka. Odwiedźcie koniecznie ich sklep internetowy pod adresem tommycafe.pl, bo czeka tam na Was niespodzianka! Podgrzewamy do momentu, w którym śmietanka zacznie wrzeć na brzegach rondla. Do końca września możecie nabyć ich kawy i herbaty z rabatem 15%.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2016/09/Kawowa-Panna-Cotta.html