;) Składniki: 150 g suchej kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody ok. 100 g mrożonego szpinaku 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku łyżka oleju 100 g sera feta sól, pieprz, czosnek w proszku, chilli/ostra papryka, bazylia suszona dodatkowo: dwa średniej wielkości pomidory dwie garście startej mozzarelli Przygotowanie: Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę lub półplasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekany/zmiażdżony czosnek, posolić, dodać szpinak, a następnie podlać 1/2 szklanki wody, zagotować. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekany/zmiażdżony czosnek, posolić, dodać szpinak, a następnie podlać 1/2 szklanki wody, zagotować. ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube ✩✩✩ Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W większej misce wymieszać ugotowaną kaszę z przygotowanym na patelni szpinakiem i cukinią. W większej misce wymieszać ugotowaną kaszę z przygotowanym na patelni szpinakiem i cukinią. Wbrew pozorom przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele, nawet z dodatkowym czasem spędzonym w piekarniku... ale dla takiej zapiekanki warto poświęcić te kilka minut dłużej. Ja ją zazwyczaj prażę przez kilka minut w suchym garnuszku, do czasu, aż poczuję przyjemny zapach. Potem trzymać przez kilka minut na średnim ogniu, do czasu, aż wchłonie cały płyn. Ciekawa i lekka propozycja na pożywny obiad lub kolację, zarówno na co dzień, jak i od święta. Gotować kilka minut pod przykryciem do czasu aż szpinak się rozmrozi. Gotować kilka minut pod przykryciem do czasu aż szpinak się rozmrozi. Pomidory pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. Pomidory pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu.