Składniki na masę: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru (maksymalnie) ja wziełam 1/2 szklanki 200 g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego sok z cytryny 9 łyżek kaszy manny Wykonanie masy Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Na spód dajemy ciastka .na to masę z jabłkami.ponownie ciastka.masę kremową ..ciastka i masę z jabłkami.. Lukier: 1 białko 1 ½ szklanki cukru pudru Blacha rozmiar 30 x 25 cm.wykładamy papierem do pieczenia.. Serdecznie polecam 🙂 Składniki: Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 20 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu Ponadto: ok. 10 paczek herbatników ciemnych (10 x 10 dag) Sposób wykonania: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć herbatnikami, a na nie rozłożyć część gorącej masy jabłkowej (około 6 łyżek). Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników i tak układać warstwami do wyczerpania składników. W internecie natrafiłam na przepis stefanki jabłkowej.. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę – doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe.