A konfitury z marchewki zapewne w sklepie nie znajdziecie, więc warto przygotować ją w domu. Dawniej niemal każda dobra gospodyni miała spiżarnię, a w niej zapasy w postaci konfitur, marmolad, kompotów, warzyw kiszonych i marynowanych. Składniki 1 kg marchewki 1 kg cukru 2 cytryny 100 ml wody Przygotowanie Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy resztę cukru, pokrojoną skórkę z cytryn i gotujemy w syropie około godziny. Dziś nie mamy tego zmartwienia, gdyż wszelkie tego typu dobra dostępne są przez cały rok, a półki sklepowe wręcz uginają się od dżemów, syropów owocowych czy marynat. Nie mogło ich zabraknąć zimową porą, kiedy o sezonowych warzywach w naturalnej postaci trzeba było zapomnieć. Cytryny kroimy w cienkie plasterki i usuwamy z nich pestki. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. Następnie kroimy je w cienkie paseczki.