Cukinia w puszystym cieście

Jolanta
Obiad
08.09.2016 6:20
Cukinia w puszystym cieście

Składniki: 1 duża cukinia 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) 1 szklanka wody gazowanej sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, jabłkowego olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię płuczemy, Cukinie jak co roku obrodziły w tym roku, więc robiłam z nich zupy kremy, placki z szynką, faszerowałam je mięsem, no i właśnie smażyłam cukinie w cieście doprawionym ziołami prowansalskimi, można wykorzystać też inne zioła albo nie dodawać ich wcale. Usmażone kabaczki i cukinie w puszystym cieście to danie, które obowiązkowo goszczą w na naszym stole każdego roku w okresie, gdy na działce cukinie i kabaczki rosną na potęgę. Jajka spieniamy trzepaczką, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy gazowaną wodę, łączymy za pomocą trzepaczki, ubijając ciasto i na samym końcu dodajemy sodę zmieszaną z octem, która pieni się. Kabaczek w cieście na blogu już jest od dawna, cukinię smażoną w cieście przygotowuję tak samo. Po dodaniu sody maczamy plastry cukinii w cieście i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Zarówno kabaczki jak i cukinie idealnie nadają się do smażenia w cieście, gdyż to warzywa pochodzące z tej samej rodziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/placki/cukinia-w-ciescie/