Wymyśliłam sos z tartych ogórków w sosie pomidorowym, pyszne octowe pikle z papryką, a teraz przyszła pora na słodko-kwaśną sałatkę z ogórków i cebuli. 1 kg ogórków 2-3 cebule 1 łyżka stołowa soli 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki octu winnego lub ocet jabłkowy Przygotowanie: Ogórki myjemy i kroimy w plasterki najlepiej na tarce, cebulę kroimy w talarki. Przygotowałam oczywiście najwięcej ogórków kiszonych, z których przygotowuję zupy ogórkowe, sałatkę z ogórków i cebuli, no i sałatki jarzynowe, w których kiszony ogórek to niezbędny składnik. Przepis na 3 słoiki sałatki z ogórków i cebuli do słoików na zimę, plus miseczka do zjedzenia do obiadu. Marynata do tej sałatki nie jest mocno kwaśna, gdyż przygotowałam ją na bazie octu winnego, który ma tylko 5,4 % zawartości kwasu, dodatek cukru i wytrącony płyn z ogórków dodatkowo łagodzi jej smak. A obiecałam sobie w tym roku, że oprócz ogórków małosolnych, które zjadamy na bieżąco przez cały sezon letni przygotuję jedynie ogórki kiszone na zimę. Przekładamy ogórki wraz z cebulą do wyparzonych słoików, zalewamy płynem po nakrętkę, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy na mokro lub na sucho ok. 15 minut.