Składniki: - 2 kg jabłek (najlepiej kwaskowatych np. antonówek) - sok z 1 cytryny - ½ szklanki wody - ½ szklanki cukru - nasiona z 1 laski wanilii* - 1 łyżka masła Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Słoiki z musem jabłkowym pasteryzować 20 minut (do kociołka wyłożonego ręcznikiem kuchennym wlać ciepłą wodę, włożyć słoiki, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem, na małym ogniu około 20 minut). |Prażone jabłka na szarlotkę| Jak zrobić prażone jabłka na szarlotkę do słoików? Takie prażone jabłka zamknięte szczelnie w słoiku przydadzą się nie tylko do zrobienia pysznej szarlotki królewskiej, ale wspaniale będą smakować jako dodatek do gofrów, naleśników, ryżu albo do porannej owsianki. Do syropu wrzucić połowę jabłek – gotować około 20 minut aż jabłka zmiękną i się rozpadną. Prażone jabłka na szarlotkę Gdzie nie spojrzę, tam kuszą mnie piękne jabłka.