Risotto z fasolką szparagową i kurczakiem

Iza
Obiad
29.08.2016 18:32
Risotto z fasolką szparagową i kurczakiem

Składniki: - 150 g ryżu arborio (lub vialone, carnaroli) - 300 g zielonej fasolki szparagowej - 1 (pojedyncza) pierś kurczaka - 1 średnia biała cebula - 1 szklanka białego wytrawnego wina - ok. 600 - 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego - 1 łyżka masła klarowanego - 1 łyżka masła - 50 g parmezanu - sól, pieprz Przed podaniem risotto posypać porcją parmezanu. Smacznego:- ) |Risotto z fasolką szparagową i kurczakiem| |Risotto z fasolką szparagową i kurczakiem| |Risotto z fasolką szparagową i kurczakiem| Poza tym należy użyć najlepszych możliwych składników: konieczny jest domowy bulion (kostka rosołowa to zabójstwo), dobry parmezan i oczywiście prawdziwe masło. |Risotto z fasolką szparagową i kurczakiem| Jak zrobić risotto z fasolką szparagową i kurczakiem? Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, smażyć aż płyn odparuje, a mięso się zetnie (zrobi się białe). Dziś więc przepis na kremowe risotto z fasolką szparagowa i kurczakiem – pyszności. Dodatkowo: - parmezan do dekoracji gotowego risotta Pierś kurczaka umyć, usunąć tłuszcz i błony, pokroić o 1 cm kostkę. Kiedy ryż będzie już miękki, ale nierozgotowany, patelnię zdjąć z ognia, dodać parmezan oraz pozostałe masło - wymieszać. Gotować ok. 20 minut na małym ogniu, uzupełniając płyn zawsze, kiedy zostanie wchłonięty przez ryż. Fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki i pokroić na 3 – 4 cm kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2016/08/risotto-z-fasolka-szparagowa.html