Przepis
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
Na słodko:
2-3 brzoskwinie
ok. 1/2 szklanki borówek lub jagód
1-2 łyżki dżemu brzoskwiniowego
Na wytrawnie:
1 mała cukinia
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
mozzarella lub ser parmezan
Ciasto francuskie przeciąć wzdłuż na dwie części.
Na słodką obrać brzoskwinie, wyjąć pestki i pokroić w plasterki.
Na cieście ułożyć brzoskwinie a między nimi borówki.
Na wytrawną cukinię pokroić w plasterki.
Ułożyć na cieście, na nich ułożyć suszone pomidory.
Całość przykryć mozzarellą lub startym parmezanem.
Obie tarty posmarować po brzegach roztrzepanym jajkiem.
Następnie tarty wstawić do nagrzanego do 210 stopni
piekarniku i piec ok. 15-20 minut.
Dżem zagrzać w garnuszku z 1 łyżką wody.
Tarty wyjąć, na słodko posmarować dżemem.
I tylko ją wstawić jeszcze na 1-2 minuty do piekarnika