Tarta na słodko i wytrawnie

Krzysztof
Przepisy
27.01.2014 9:26
Tarta na słodko i wytrawnie

Przepis

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

Na słodko:

2-3 brzoskwinie

ok. 1/2 szklanki borówek lub jagód

1-2 łyżki dżemu brzoskwiniowego

Na wytrawnie:

1 mała cukinia

1/2 słoiczka suszonych pomidorów

mozzarella lub ser parmezan

Ciasto francuskie przeciąć wzdłuż na dwie części.

Na słodką obrać brzoskwinie, wyjąć pestki i pokroić w plasterki.

Na cieście ułożyć brzoskwinie a między nimi borówki.

Na wytrawną cukinię pokroić w plasterki.

Ułożyć na cieście, na nich ułożyć suszone pomidory.

Całość przykryć mozzarellą lub startym parmezanem.

Obie tarty posmarować po brzegach roztrzepanym jajkiem.

Następnie tarty wstawić do nagrzanego do 210 stopni

piekarniku i piec ok. 15-20 minut.

Dżem zagrzać w garnuszku z 1 łyżką wody.

Tarty wyjąć, na słodko posmarować dżemem.

I tylko ją wstawić jeszcze na 1-2 minuty do piekarnika