Porzeczkowiec z budyniem

Krzysztof
Przepisy
21.07.2014 7:06
Porzeczkowiec z budyniem

Przepis

Składniki:

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

6 żółtek

1/2 szklanki cukru pudru

200 g masła (mocno schłodzonego)

spora szczypta soli

beza:

6 białek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru pudru

szczypta soli

dżem porzeczkowy:

3 szklanki czarnej porzeczki

1 szklanka cukru

sok z 1 cytryny

krem budyniowy:

2 budynie malinowe

3 szklanki mleka

6 łyżek cukru

200 g miękkiego masła

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki spirytusu

1. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Składniki na kruche ciasto łączymy ze sobą:

mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą,

żółtka ucieramy z cukrem,

schłodzone masło kroimy w kostkę

Do mąki dodajemy masło, lekko ucieramy mikserem i dodajemy żółtka z cukrem. Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Ciasto dzielimy na 2 części. Przygotowujemy 2 blachy o wymiarach 25 cm x 30 cm, smarujemy je masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachy i małym wałkiem lub dłońmi dokładnie wyrównujemy.

2. Oczyszczoną porzeczkę wsypujemy do rondla, zasypujemy cukrem, wlewamy sok cytrynowy i gotujemy ok 20 minut (musimy uważać, aby się nie przypaliło).

3. Z białek i soli ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Na każde z ciast kładziemy dżem porzeczkowy i ubitą pianę. Placki wkładamy do piekarnika na 45 minut.

Placki możemy piec jeden pod drugim przy funkcji termoobiegu lub każdy osobno (wtedy pianę z białek ubijamy przed samym pieczeniem - najpierw z 3 i później też z 3)

4. 2 szklanki mleka gotujemy z dodatkiem cukru, a w pozostałej części mleka rozprowadzamy budyń. Dalej postępujemy tak jak jest to wskazane na opakowaniu. Budyń studzimy. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch i partiami dodajemy do niego zimny budyń. Na koniec wlewamy sok cytrynowy i spirytus.

5. na 1 zimny placek kładziemy masę budyniową i przykrywamy 2 plackiem. Ciasto chłodzimy w lodówce całą noc.