- 25 dag masła - 20 dag cukru - 25 dag mąki pszennej - 5 jajek - 4 łyżki mleka - 1 kg mielonego twarogu - 2 łyżki soku z cytryny - 6 łyżek kaszy manny - 20 dag gotowej masy makowej (bez bakalii) - śliwki Połowę masła kroimy na kawałeczki. Na ciasto na przemian nakładamy duże porcje masy serowej i maku. Formujemy z niego kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę i jedno jajko. Pianę z białek delikatnie dodajemy do masy serowej. Dodajemy kaszkę, mleko, ser oraz sok z cytryny. Pozostałe masło ucieramy razem z resztą cukru. Ze śliwek wyjmujemy pestki i układamy je na podpieczonym marmurku. Obie masy lekko przemieszamy widelcem, by powstał marmurkowy wzorek.