Polecam serdecznie .. Produkty ciasto 150 g suchego maku 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 100 g mielonych migdałów bez skórki ( można kupić już mielone ) 8 białek 4 żółtka + 4 do kremu krem: 4 żółtka 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy ( bez cukru ) 2 łyżki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 250 g masła miękkiego dobrej jakości dodatkowo: 450 g frużeliny truskawkowej lub dżemu dobrej jakości z całymi owocami do posmarowania.. składniki na frużelinę 500 g truskawek mogą być mrożone 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2,5 łyżeczki żelatyny Polewa z żelatyną 100 g białej czekolady 200 g śmietanki 30% 1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml wody ( u mnie 25 ml wody, 25 ml soku z cytryny ) Żelatynę zalewamy mieszanką wody i soku. Na koniec dodajemy sok z cytryny i opcjonalnie likier cytrynowy alkohol.wszystkie składniki łączymy.. Frużelina: Owoce umieszczamy w rondelku, zasypujemy cukrem i rozmrażamy, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy. Można zrobić polewę z białej czekolady, kremówki i żelatyny rozpuszczonej w soku z cytryny, ale równie dobrze będzie pasowała ciemna polewa albo lukier. Mąkę mieszamy z 2 łyżkami wody i wlewamy do wiśni. Chwilę gotujemy, przykrywamy ,odstawiamy do wystudzenia… Miękkie masło ucieramy na puch,dodajemy po 1 łyżce budyniu. wart jest zachodu..Jest smaczny i smakuje nawet osobom nie przepadającym za ciastami 🙂 .. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Dwie blachy o jednakowych wymiarach lub jedną dużą blachę ja tak zrobiłam bo nie mam dwóch wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałe mleko zagotowujemy na które wlewamy przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy do wrzenia. Ciasto podzielamy na pół i przekładamy do foremek. Zagotowujemy i odstawiamy z palnika. postanowiłam zmienić nieco skład i zrobić truskawkową panienkę .. następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Ja ciasto przekroiłam na pół..