Żurek w chlebie

Anna
Zupy
02.09.2016 16:56
Żurek w chlebie

Składniki: Włoszczyzna 2 ząbki czosnki Gałązki natki pietruszki 500 ml zakwasu żytniego 500 g surowej białej kiełbasy Śmietana kremówka 30% Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól, szczypta cukru, kminek, świeżo zmielony majeranek i pieprz 4 jajka Chleb Dodajemy również 1 ząbek czosnku, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziaren czarnego pieprzu ziarnistego, 1/2 łyżeczkę soli, szczyptę cukru oraz kminku. Chlebek najlepiej wysmarować w środku białkiem jajka i wstawić go do piekarnika na na 10 min. Żurek w chlebie jest to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej. Dodajemy również ugotowanie i pokrojone w ćwiartki jajko oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Na początek najlepiej dodać tylko 1 szklankę, a później można dodać więcej do smaku. Często podawany jest z wędzonym boczkiem, kiełbasą, żeberkami lub też z dodatkiem białej kiełbasy. Pozostały ząbek czosnku ucieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Ostrym nożem odcinamy górną część (odkładamy na bok, będzie to pokrywką dla naszej zupy). Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 15-20 minut. Bulion należy zagotować oraz następnie gotować przez około pół godziny. Polecamy Ci również pozostałe nasze przepisy na zupy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodmagazine.pl/zurek-w-chlebie/